Brushalteri – Omiljeni deo veša svake žene

Brushalteri

Brushalteri su ženski donji veš prilagođen obliku koji podržava i prekriva ženske grudi. Oni su, ujedno, i najstariji donji veš.

Kada su nastali brushalteri?

Prve verzije pojavile su se u Antičkoj Grčkoj pod nazivom “apodesmos” i bile su napravljene od vune.

Trend nošenja se prenosio tokom vekova. Što potvrđuju i ostaci tkanina u dvorcu Lengberg u istočnom Tirolu u Austriji koji potiču između 1440. i 1485. godine. Međutim, već u narednom veku korset je zavladao donjim rubljem bogatijih žena u zapadnom svetu. Tek u 19. veku dizajneri odeće počeli su da eksperimentišu sa alternativama, podelivši korset na 2 delova – donji koji je preuzeo ulogu pojasa i gornji za podizanje grudi.

Brushaltere, kakve danas poznajemo, delo su Mary Phelps Jacob. Suočavajući se sa svakodnevnim problemom žica koje su sadržali korseti ova Amerinka je došla na ideju da stvori grudnjak od tkanine i traka koji će imati istu ulogu kao korset. Njen izum je vrlo brzo naišao na odobravanje žena, te ga je Jacob 1914. godine patentirala, a zatim otvorila fabriku pod nazivom “Fashion Form Brassière”.

Razvoj ovog komada odeće nastavljen je u narednim decenijama. 1930. godine pojavio se model sa žicama, koji je zahvaljujući Howard Hughes doživeo popularnost. Naime, čuveni milioner i reditelj je glumicu Jane Russell obavezao da na snimanju njegovog filma “The Outlaw” nosi model sa žicom.

Push-up brushalter kreirala je Kanađanka Louise Poirier 1964. godine. Upravo je on pokrenuo pravu revoluciju u modi donjeg veša.

Zašto su brushalteri obavezni deo svakodnevne garderobe?

Počev od povećanja grudi, pa do stvaranja zavodiljivog dekoltea – brushalteri imaju neverovatnu estetsku moć. Međutim, ne treba zaboraviti da su oni, pre svega, dizajnirani kao podrška grudima. Zbog toga su i neophodni deo garderobe.

Iako se mnoge žene osećaju daleko komfornije kada ne nose ovaj deo donjeg veša, te jedva čekaju da stignu kući kako bi ga skinule, nenošenje brushlatera može da dovede do zdravstvenih problema.

Brushalteri

Imajte u vidu da žena u proseku nosi oko kilogram težine u grudima. Ukoliko se ona ne rasporedi ravnomerno pomoću brushaltera dolazi do dodatnog opterećenja kičmenih pršljenova i grudnog koša. Kao posledica toga mogu se javiti glavobolja, bol u vratu i grudima, pa i istezanje ligamenata.

Vrste brushaltera

Baš kao što ženske pidžame dolaze u različitim oblicima, tako postoje i različite vrste brushaltera.

Brushalteri

Klasični brushalteri su bez žica. Oni pružaju neverovatnu udobnost tokom nošenja, te ne čudi što ih žene rado biraju za svakodnevnu garderobu. Nažalost, estetska komponenta nije naglašena, jer nemaju nikakav efekat podizanja, pa ni oblikovanja grudi.

Modeli sa žicama su najrasprostranjeniji. Korpe na njima su čvršćeg i definisanijeg oblika u odnosu na one bez žica. Ovi brushalteri nisu namenjeni samo ženama raskošnih dekoltea. Idealni su i za manje grudi, jer mogu vizelno da ih učine većim.

Ipak, najbolji efekat bujnosti daje vam popularni push up grudnjak. Kreiaran je tako da maksimalno naglašava grudi te je savršen za svečane kreacije ili kada želite da istaknete svoj dekolte.

Brushalteri

Strapless je model bez bretela. Karkaterišu ga korpice ravnijeg kroja sa širim spajanjem između kako bi se postigla čvrstina pri nošenju.

Balkonet brushalteri su inspirisani modeli iz 50-ih godina kakve je nosila Merlin Monro. Prepoznaju se po ravnom sečenju gornje ivice tako da prekrivaju samo polovinu grudi. Ovom formom postiže se lepo oblikovan dekolte, bez upaljivog push up efekta.

Brushalteri

Posebnu grupu čine sportski brushalteri. Napravljeni su od prirodnih materijala, pa omogućavaju koži da diše tokom treninga, dok čvrsta forma i široke bratele ne samo da donose komfor, već savršeno utežu grudi.

Veliki izbor različitih brushaltera možete pronaći u bogatoj ponudi Mimura Shop-a. Osim ženskih modela, ovde vas čeka i muški donji veš, kao i muške pidžame.

 

Related Posts

Comments (3)

[…] sinonim, pre svega, za udobnost. Ipak, to ne znači da nije atraktivan. Danas majice, gaćice, pa i brushlateri dolaze u prelepom dizajnu i zanimljivim bojama, pa i printovima tako da čine savršeni dodatak […]

[…] brushalteri imaju moć da vašem dekolteu daju dozu zavodljivosti, njihova glavna funkcija jeste pružanje […]

[…] izbor garderobe diktira drugačiji stil, tj. nošenje grudnjaka na kojima se ne vide bretele. Brushalteri bez bretela dizajnirani su tako da pružaju podršku grudima, a pri tom ostaju sakriveni ispod […]

Comments are closed.