Peškiri

Peškiri

Peškiri predstavljaju komad tkanine koja ima veliku upijajuću moć. Zbog toga se koriste za brisanje ruku, tela ili lica. Osim u kupatilu sreću se često i u kuhinji kao zamena za kuhinjske krpe, a oni velikih dimenzija i deblji upotrebljavaju se na plažama.

Uglavnom su pravougaonog oblika, ali se izrađuju i u drugim oblicima.

Kada su nastali peškiri?

I dok su pidžame kakve danas poznajemo došle iz Indije, a bademantili su nastali od japanskog kimona, peškiri su turskog porekla. Naime, njihov pronalazak se povezuje sa gradom Bursa u Turskoj, gde su se prvi put u 17. veku pojavili. Ovi tkani komadi pamuka ili lana bili su poznati pod nazivom “pestamel” i često ručno ukrašeni različitim vezom. Zbog lagane forme i izražene dužine koja je omogućavala da se obmotaju oko tela korišćeni su, pre svega, u turskim kupatilima.

Peškiri

Kako je Otomansko carstvo raslo, tako je rasla i upotreba peškira. Od tkalja je traženo da izvezu složenije, često inspirisane motivima sa čuvenih turskih tepiha. Promene su nastale i u samom dizajnu. U 18. veku peškiri su dobili prepoznatljive petlje koje su virile sa njihovih ivica. Ovaj model je dobio ime “havly”.

Sa razvojem industrijalizacije i šire upotrebe pamuka u 19. veku peškiri su komercijalizovani. Samim tim su postali dostupni svim domaćinstvima, kao i poslovnim sferama koje su zahtevale njihovu upotrebu, poput hotela.

Vrste peškira

Prema veličini peškiri se dele u nekoliko grupa.

Najmanji su peškiri za lice. Oni su dimenzija 30×30 cm, tako da ih vrlo lako možete poneti sa sobom na put, izlet, pa i u teretanu. S obzirom da je koža lica najosetljivija ova vrsta peškira je obično mekanija u odnosu na druge, te ne postoji opasnost da će doći do iritacije.

Peškiri za ruke spadaju u standardne modele sa dimenzijama 50×100 cm. Mada se često koriste i manji – veličine 40×60 cm. Upravo su ovo najupotrebljavaniji peškiri, jer ruke najviše u toku dana peremo. Zato je veoma važno da budu kvalitetni i izdržljivi kako bi sačuvali mekoću i nakon čestog pranja.

Treću grupu čine peškiri za kupanje. Oni su najvećih dimenzija – 70×140 cm, a neretko se sreću i 76×152 cm. Osim po veličini izdvajaju se i grubljom teksturom i težinom kako bi imali bolju sposobnost brisanja tela.

Kako se izabrati peškire? 

Peškirima ne posvećujemo dovoljne pažnje, te biramo na osnovu boja i printova, koji su privukli naš pogled. Što je velika greška.

Postoje određeni faktori koje pri kupvini treba uzeti u obzir. Veličina je jedna od njih, a zavisi od namene. Nije isto da li vam je potreban peškir za brisanje lica ili tela, jer površina koju treba da obrišu drastično se razlikuje.

Peškiri

Druga karakteristika je gramaža. Imajte u vidu da što je težina veća, peškir je jači i ima bolju moć upijanja, ali se sporije suši. Za razliku od njih, lakši peškiri se brže suše. Međutim, imaju kraći vek trajanja.

Različite peškire vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi Mimura Shop-a. Ovde vas čekaju i muške i ženske pidžame, pamučni donji veš, čaršafi

 

Related Posts