Pamučna posteljina – Udobnost i kvalitet

Pamučna posteljina

Pamučna posteljina je omiljena ljudima širom sveta.

Koliko ste puta proveli neprospavane noći, okrećući se po svom krevetu i tražeći pogodan položaj za spavanje? A zatim nakon takve noći odlazili na posao umorni, nervozni i bez koncentracije za rad.

Iako će većina za ovaj nemili događaj okriviti krevet, dušek, pa i neudobni jastuk, neretko je uzrok problema posteljina. Verovali ili ne, grube tkanine, kao i sintetički materijali mogu da izazovu ne samo probleme sa spavanjem, već i alergijske reakcije.

Imajući ovo u vidu veoma je važno da obratite pažnju na kvalitet posteljine koju kupujete, baš kao što to činite kada je u pitanju kvalitetni donji veš. Zbog toga vam Mimura Shop otkriva zašto je pamučna posteljina najbolji izbor za svakog.

Pamučna posteljina se koristi od davnina

Pamuk je bio poznat još u doba neolita. O tome svedoče arheološki ostaci na Indijskom potkontinentu, tj. na lokacijama Mergar i Rakhigarhi. Uzgajan je i u dolini reke Ind 3000 godina pre Nove ere, a u Kini je postao poznat tokom dinastije Han, u 2. veku pre Nove ere.

Pamučna posteljina

Zahvaljujući arapskim trgovcima pamuk je stigao u Evropu oko 800. godine. Ipak, tek u 17. veku, kada je u Americi započelo masovnije gajenje pamuka, širom Evrope je ova tkanina postala traženija. Tako su pamučni materijali različitih dezena korišćeni za pravljenje odeće, dok su čaršafi i jastučnice morali da sačekaju još 2 veka. Naime, Industrijska revolucija je omogućila niže troškove proizvodnje pamučnog materijala čime su stvoreni uslovi za njegovu komercijalizaciju. Samim tim je pamučna posteljina postala dostupna svim društvenim slojevima.

Koje su prednosti upotrebe pamučne posteljine?

Pamučna posteljina je potpuno prirodna, jer je napravljena od materijala koji se 100 odsto dobija iz semena biljke. Zato dobro upija vlagu i omogućava protok vazduha, pomažući vam da regulišete telesnu temperaturu dok spavate. Odnosno, garantuje da će vas rashladiti tokom vrelih letnjih noći i ugrejati u toku zime. Što znači da je idealan za upotebu tokom čitave godine.

Još jedna važna prednost jeste komfor koji pruža tokom spavanja. Posteljina od pamuka je nesumnjivo jedna od najudobnijih. Osećaj mekoće koji je karkteriše stvara neverovatnu udobnost tako da ništa neće moći da poremeti vaš san. Ukoliko želite i dodir luksuza na krevetu izaberite posteljinu od pamučnog satena. U pitanju je meterijal posebnog tkanja koji krasi ne samo mekoća, već i svilenkasti osećaj pri dodiru.

Za razliku od svih drugih materijala pamuk je hipoalergen, te ne postoji rizik od iritacija, alergija i drugih problema sa kožom. Zapravo, pamučna posteljina je najbolji izbor za osetljive osobe, kao i malu decu.

Kako se održava pamučna posteljina?

Pamučna posteljina je veoma izdržljiva. Međutim, njen vek trajanja u velikoj meri zavisi od načina održavanja.

Stručnjaci preporučuju da je perete na temperaturi od 40 stepeni, osim ako na etiketi nije drugačije navedeno. Takođe, savetuju da je sušite klasično na žici, jer mašina za sušenje veša može da ošteti pamučne niti.

Pamučna posteljina

Veliki izbor pamučne posteljine, kao i pamučnog donjeg veša i muških, ženskih i dečijih pidžama, možete  pronaći u bogatoj ponudi Mimura Shop-a.

 

 

Related Posts