Plišani bademantili

Plišani bademantili

Plišani bademantili su omiljeni komad kućne garderobe mnogima.

Počev od jutarnje pripreme za posao, preko oblačenja nakon tuširanja, pa do večernjeg uživanja uz TV – bademantili su postali sastavni deo odeće svakog od nas. Iako su, privobitno, dizajnirani kao zamena za peškire nakon izlaska iz kupatila, danas imaju višestruku funkciju.

Imajući ovo u vidu ne čudi što na tržištu postoje ne samo različite vrste, već i bandematili napravljeni od različitih materijala. Među njima najzastupljeniji su plišani modeli.

Kada su se pojavili plišani bademantili?

I dok su bademantili od polara novijeg datuma, plišani spadaju u najstarije modele. Postoje dokazi da su korišćeni još u Starom Egiptu 2000. godine pre Nove ere. Pliš je bio poznat i u Drevnoj Kini, u doba dinastije Kin u 3. veku pre Nove ere. Dok je u Evropu stigao oko 750. godine, zahvaljujući trgovcima iz Bagdada.

S obzirom da je u to vreme tehnika izrade bila veoma složena odeću od pliša, uključujući i kućne ogrtače, mogli su da priušte samo bogati društveni slojevi.

Pliš je obeležio Renesansu. Posebno su bili popularni komadi sa složenim dezenima i teksturama. Dva veka kasnije Industrijska revolucija je proizvodnju učinila lakšom i jeftinijom, te je ova tkanina postala svima dostupna.

Ipak, plišani bademantili, kakve danas poznajemo, pojavili su se početkom 20. veka. Najčešće su nošeni preko odeće za spavanje u vreme doručka, da bi vremenom postali obavezni deo svačijeg garderobera.

Zašto su plišani bademantili cenjeni u svetu?

Pliš karakterišu svilenkaste, pufnaste, niti koje stvaraju mekanu površinu prijatnu na dodir. Upravo zato su i bademantili od ove tkanine široko rasprostranjeni.

Plišani bademantili

Složićete se, nema ničeg lepšeg od početka dana uz nežni osećaj na koži kakav oni pružaju. Ne samo da imate osećaj kao da ste još uvek ušuškani u posteljini, već donose neverovatni komfor, te čine buđenje lakšim.

Pored jutarnjeg rituala bademantili od pliša mnogi nose i tokom dana. Zbog mekane strukture koja donosi izuzetnu udobnost ovaj komad odeće postao je omiljeni ljudima koji rade od kuće. Poslovni pozivi, slanje mail-ova, pisanje izveštaja i drugi dnevni zadaci deluju opuštajuće sa bademantilima od pliša.

Plišani bademantili

Čak i nakon napornog dana oni unose dozu mira i topline, pa u njima rado provodimo ne samo vreme pred polazak na spavanje, već i dane vikenda u kući.

Plišani bademantili

Još jedna važna prednost nošenja bademantiila od pliša jeste izuzetna moć upijanja vlage. Što znači da omogućava koži da diše. Ujedno, ne postoji opasnost od alergijskih reakcija.

Kako održavati plišane bademantile?

Pliš je izdržljiv materijal, te bademantil napravljen od njega možete koristiti dugi niz godina, bez ikakvih deformiteta i promena u kroju.

Da bi vaš omiljeni komad trajao preporučuje se pranje u mašini za veš na blagom programu. Mada stručnjaci savetuju da je bolji način održavanja ručno pranje, uz nežno trljanje tkanine. Takođe, nije poželjno da bademantile od pliša sklapate i tako odlažete, jer može doći do pojave ružnih ivica i gubitka sjaja, već je najbolje da ih zakačite u kupatilu ili na vešalici u plakaru.

Muški i ženski bademantili vrhunskog kvaliteta čekaju vas u bogatoj ponudi Mimura Shop-a.

 

 

Related Posts