Spavaćice – Savršeno udobne i mekane

Spavaćice

Spavaćice su omiljeni komad noćne garderobe žena širom sveta.

Počev od najdivnih modela ženske pidžame, preko bebi dola, pa do klasične pamučne donje majice – opcije za spavanje danas su brojne. Ipak, u mnoštvu različitih komada posebno se izdvajaju spavaćice.

Spavaćice

Specijalno dizajniranu haljinu za spavanje napravljenu od lagane visokokvalitetne tkanine krasi izuzetna ženstvenost, te ne čudi što je pripadnice lepšeg pola rado nose tokom čitave godine, čak i u hladnim zimskim noćima.

Kada su nastale spavaćice?

Iako u modernom dobu spavaćice spadaju u žensku odeću, prvobitno su bile namenjene za jači pol. Vekovima su krojene kao ravne muške košulje sa izrezima ispod ruke, kako bi se izbeglo trošenje tkanine. Zbog toga su ih mnogi kritičari prozvali “glomaznim bezobličnim košuljama koje vise oko vrata kao izduvali balon”.

Baš kao donji veš imale su isključivu ulogu sprečavanja prekomernog znojenja, te su se morale često prati na visokoj temperaturi. Kako je belo platno bilo ne samo najjeftinije, već i najlakše za iskuvavanje spavaćice su pravljene isključivo u ovoj boji, dok je kvalitet platna označavao ekonomski status.

Početkom 19. veka došlo je do preokreta u modi. Ženski donji veš je razdvojen na 2 dela, te je i garderoba za spavanje poprimila ženstvenije linije. Kragne, karneri i manžentne postali su obavezni ukras na spavaćicama. 1838. godine pojavili su se i dekoltirani modeli kako bi olakšali presvlačenje bolesnih dama.

Krajem 19. i početkom 20. veka dizajn je postao složeniji. Ujedno, počela je upotreba različitih boja i tkanina za njihovu izradu. Tako su 20-ih godina svilene spavaćice u nežnim bojama bile veoma popularne, da bi sredinom 20. veka pojava sintetčkih materijala zauzela glavnu ulogu u stvaranju ovog komada odeće.

Zašto svaka dama sa stilom treba da ima najmanje jednu spavaćicu?

Draga dame, kada ste poslednji put kupile spavaćicu? Sigurni smo da izboru ovog komada ne posvećujete toliko pažnje kao kada krenete u nabavku gaćica, brushaltera, pa i pidžama. Što je velika greška.

Verovale ili ne, spavaćice su najudobnija odeća za spavanje. Lagani materijali pružaju slobodu telu. Takođe, sprečavaju prekomerno znojenje, te su posebno pogodne za žene koje u toku noći stalno menjaju polažaj tela.

Pored očuvanja zdravlja ne treba zaboraviti da spavaćice pružaju neodljivi osećaj mekoće i nežnosti na koži. Bez obzira da li ste u braku, vezi ili ste same nikako ne treba da se odreknete doze zavodljivosti koju one donose.

Koje spavaćice su u trendu?

Pri pomenu spavaćice mnogima su prva asocijacija svileni modeli sa bretelama. Međutim, one dolaze u mnoštvo različitih oblika.

Spavaćice

Ove godine vodeći trend su ležerni krojevi atraktivnog printa. Akcenat je komforu, te dominara pamuk kao prirodni, najzdraviji materijal. Pri čemu su zimski modeli napravljeni od debljeg pamuka i sa dugim rukavima, dok su spavaćice za tople dane kraćeg, lepršavijeg kroja.

Spavaćice

Pored veselih, modernih stilova na velika vrata vratile su se i spavaćice kakve su nosile naše bake. Dugi, široki modeli u beloj boji savršeno odgovaraju svakoj građi, a spuštena ramena kao trendi dodatak čine ih neodoljivim za celodnevno nošenje.

Spavaćice različitih modela, uključujući i komplete za trudnice, čekaju vas u bogatoj ponudi Mimura Shop-a.

 

Related Posts