Sportski brushalteri

Sportski brushalteri

Sportski brushalteri predstavljaju donji veš specijalno dizajniran tako da pruža podršku grudima tokom vežbanja ili bilo koje fizičke aktivnosti.

Pojavili su se 70-ih godina i vrlo brzo doživeli komercijalni uspeh. Prvi sportski brushalter bio je poznat pod imenom “jockbra”, a izumele su ga 1977. godine glumica Lisa Lindahl, pozorišna kostimografkinja Polly Smith i njena asistentkinja Hinda Schreiber.

S obzirom da je trčanje bila velika strast ovih dama nošenjem klasičnih brushaltera stalno su se suočavale sa trenjem kože i bolom u grudima. Da bi vežbanje učinile prijatnijim došle su na ideju da grudima daju potporu u vidu jačih traka. Njihov izum otkupio je poznati američki brend Playtex, nastavljajujući dalje da ga razvija.

Sportski brushalteri su, prvobitno, bili namenjeni za trčanje. Zahvaljujući Jane Fondi osvojili su svet aerobika, a odatle sve ženske sportove.

Vrste sportskih brushaltera

Baš kao što ženski donji veš dolazi u različitim vrstama, tako na tržištu postoje različiti sportski brushalteri. U osnovi dele se u 3 grupe.

Sportski brushalteriKompresijski brushalteri vrše kompresiju potiskujući grudi kako bi obezbedili stabilnost. Iako je odskakanje i kretanje svedeno na minimum nošenjem grudi su gotovo neprimetne. Razlog za to leži u dizajnu, jer ovaj model nema ugrađene čašice, pa ni dojke nisu razdvojene.

Inkapsulirani brushalteri dolaze sa čašicama koje okružuju i oblikuju svaku dojku. Kako ne vrše kompresiju idealni su za vežbe slabijeg intenziteta.

Kombinovani brushalteri objedinjuju karakteristike kompresijske i inkapsulirane vrste. Što znači da pomoću čašica daju potporu, dok spoljašnji sloj vrši pritisak sprečavajući pomeranje.

Koje su prednosti nošenja sportskog brushaltera?

Sportski brushalteri dolaze sa širom trakom ispod grudi i širim bratelama u odnosu na standardne modele. Zahvaljujući ovakvom dizajnu ravnomerno raspoređuju tkivo dojke i minimizaruju njihovo pomeranje. Samim tim eliminišu nelagodu čak i pri najzahtevnijim treninzima.

Sportski brushalteri

Za razliku od klasičnih vrsta drže grudi čvrsto, te eliminišu bol koji se može javiti prilikom istezanja. Ujedno, bolje upijaju znoj iz tela, a povećavaju protok vazduha. Na taj način regulišu cirkulaciju i omogućavaju koži da diše.

S obzirom da se tokom vežbanja istežu mišićni ligamenti postoji opasnost da se grudi opuste i nepovratno izgube oblik. Ovom problemu su posebno podložne tinejdžerke koje se aktivno bave sportom, kao i žene sa bujnim dekolteom. Srećom, tu su sportski brushalteri koji daju najbolju podršku grudima i pomažu u održavanju oblika dok vežbate.

Da li su sportski brushalteri pogodni za svakodnevno nošenje?

Sportski brushalteri odavno su postali sastavni deo svakodnevne garaderobe. Ipak, pri njihovom nošenju morate imati u vidu da oni imaju veću pokrivenost, što nije poželjno kod otvorenih bluza i haljina. Takođe, nemaju mogućnost skidanja bretela, niti push up efekta, te je njihova upotreba ograničena na jednostavnije odevne komade.

Kod pojedinih žena višesatno nošenje utiče na komfor, jer vrše konstantni pritisak na grudi.

Najkvalitetniji ženski i muški donji veš, kao i bademantili i pidžame, čekaju vas u bogatoj ponudi Mimura Shop-a.

 

 

Related Posts