Ženski bodi – Uklopiv uz svaku vrstu garderobe

Ženski bodi

Ženski bodi predstavlja jednodelni odevni predmet koji prianja uz kožu tako da pokriva torzo i međunožje. Izgledom podseća na jednodelni kupaći kostim ili sportski triko. Ipak, postoje izvesne karakteristike u dizajnu koje ga izdvajaju.

Za razliku od kupaćeg kostima i trikoa, bodi ima kopče na međunožju koje omogućavaju lako skidanje. Takođe, može biti i sa rukavima različite dužine, kao i drugim detaljima, poput kragni, ukrasa od čipke isl.

Iako se trendovi u modi menjaju bodi opstaje iz sezone u sezonu, pa možemo slobodno da kažemo da je vanvremenski komad. Glavni razlog popularnosti jeste izuzetna praktičnost i lako uklapanje sa ostatkom odeće.

Kada je nastao ženski bodi?

Bodi ima svoje korene u atletskoj odeći, odnosno u trikou koji je korišćen za gimnastiku i balet. Prvu verziju kreirao je u drugoj polovini 19. veka francuski gimnastičar Jules Leotard. Bio je kratke forme, ali ne toliko zategnut, sa niskim izrezom na vratu. Izrađen je od svile i namenjen za akrobacije na trapezu. Međutim, vrlo brzo je pokazao veliku prednost, naročito u pogledu gipkosti i slobode pokreta, te je našao širu primenu.

Na prelazu vekova, pravila oblačenja počela su da se oslobađaju stega, posebno u ženskoj garderobi, te je i bodi nastavio svoj razvoj dobivši oblik koji je osnova za današnje modele. Pažnju javnosti na ovaj komad garderobe skrenule su Claire McCardell i Mildred Orrick 40-ih. Američke dizajnerke kreirale su svoje verzije kao moderne, lake komade koje žene mogu da upotpune sa svojom garderobom. Iako su bile veoma pripijene uz telo, dolazile su sa visokom kragnom i dugim rukavima, što je bilo u skladu sa normama toga vremena.

Da je reč o savršenom odevnom komadu potvrđuje i činjenica da je 1943. godine magazin Harper’s Bazaar opisao ženski bodi kao “novu ideju koja vodi ka 21. veku”, pozivajući sve žene da ga isprobaju. Korak dalje usledio je naredne decenije kada je ženski bodi postao prepoznatljiva odeća Playboy zečica i deo kostima Wonder Woman.

Ipak, ženski bodi je doživeo pravu revoluciju 80-ih godina zahvaljujući Donni Karan. Čuvena kreatorka uključila ga je u svoj sistem oblačenja kao jedan od “sedam lakih komada”. Njena verzija bila je minimalistička, crne boje i izrađena od žerseja.

Zašto svaka dama sa stilom treba u svojoj garderobi da ima makar jedan bodi?

Počev od casual stajlinga, pa do zavodljivog outfita – ženski bodi možete nositi i danju i noću. Izrađuje se od gotovo svakog materijala i u različitim stilovima, uključujući prozirne elemente, duboki dekolte, gola leđa, pa čak i na pertlanje. Što znači da će svaka žena vrlo lako pronaći model koji joj odgovara.

Ženski bodiSvojom formom garantuje besprekorni izgled u svakom trenutku, jer ne morate da brinete na nabore ili izvlačenje iz pojasa što je čest slučaj sa bluzama i košuljama.

Najvažnija prednost koju ističu dame jeste neverovatna prilagodiljivost. Bodi se savršeno slaže uz pantalone, suknje, sakoe… Možete ga nositi i ispod prozirnih tkanina za prekrivanje, tako da spada u ženski donji veš.

Osim lakog slaganja sa garderobom, ženski bodi pruža i komfor pri nošenju, te važi za jedan od najudobnijih komada.

Bodi vrhunskog kvaliteta, kao i ženske pidžame, kompleti za trudnice, brushalteri, ženski bade mantili čekaju vas u bogatoj ponudi Mimura Shop-a.

Related Posts