Pamučne pidžame – Zašto bi ih trebalo nositi?

Pamučne pidžame

Pamučne pidžame omiljena su noćna garderoba kako muškaraca, tako i žena širom sveta.

Trendovi u modi se menjaju iz sezone u sezonu. U želji da prevaziđu već postojeće okvire, ali i da spoje udobnost i glamuroznu odeću, kreatori su poslednjih godina “sleep” komade uvrstili u nosivu garderobu. Tako možemo videti očaravajuće haljine koje podsećaju na spavaćice, dok se dizajn elegantnih svilenih pidžama našao kao šik stil laganog odela.

Pamučne pidžame

Ipak, u mnoštvu različitih materijala i vrsta, pidžame od pamuka i dalje su vodeća odeća za spavanje. Čak i one pripadnice lepšeg pola koje radije biraju za spavanje ženske donje majice i gaćice, kao i muškarci koji spavaju samo u boksericama u svom plakaru imaju makar jedan komplet pamučne pidžame.

Kada su se pojavile pamučne pidžame?

Baš kao pamučni donji veš, tako su i pidžame od ovog materijala poznate od davnina. Zapravo, pamuk se koristio još 6.000 godina pre Nove ere na prostoru Bliskog istoga. Odatle se brzo proširio na čitav svet, ali je bio privilegija bogatih zbog složenog procesa proizvodnje.

U periodu kada je u 18. veku započelo masovno gajenje pamuka u Americi, pidžame su iz Indije stigle u Evropu. Njihovoj popularnosti doprineo je i nastanak mašine za razdvajanje pamučnog vlakna od semena. Na taj način proizvodnja je postala jeftinija. Samim tim pamuk je postao tkanina dostupna svima, te je našao upotrebu u izradi različitih komada odeće, uključujući i pidžame.

Korak dalje u razvoju pamučnih pidžama usledio je u 19. veku. Naime, sve do tada one su bile namenjene samo muškarcima, da bi evoluirale i u žensku garderobu za spavanje.

Pet razloga zašto bi trebalo da nosite pamučnu pidžamu

Ako ste ikada spavali u pidžami od veštačkih materijala, sigurno ste se suočili sa prekomernim znojenjem koje nepovoljno utiče na kvalitet sna. Za razliku od sintetičkih materijala, pamuk je potpuno prirodan. Što znači da propušta vazduh tako da apsorbuje toplotu vašeg tela, održavajući ne samo normalnu telesnu temperaturu, već i kožu suvom dok spavate.

Pamučne pidžame

Upravo zbog ovog efekta “hlađenja” pidžame za leto se prave najčešće od pamuka.

Istovremeno, pamuk je materijal koji daje toplotu telu, te će vas ugrejati u zimskim noćima. Zahvaljujući tim svojstvima pamučne pidžame možete nositi tokom čitave godine.

S obzirom da je prirodni materijal ne postoji opasnost od alergija, infekcija, iritacija i drugih kožnih problema. Što je posebno značajno za ljude sa osetljivom kožom.

Pamuk je veoma izdržljiv, čime je zagarantovana dugogodišnja upotreba. Dok atraktivni dezeni omogućavaju da pronađete stil koji vam odgovara.

Kako se održavaju pamučne pidžame?

Iako je pamuk otporan stručnjaci savetuju da pidžame perete na temperaturi od 40 stepeni kako biste obezbedili dug vek trajanja. Takođe, preporučljivo je da ih sušite na žici, umesto u mašina za sušenje veša, jer se niti mogu tim procesom oštetiti.

Pamučne pidžame

Raznovrsne pamučne muške, ženske i dečije pidžame možete pronaći u bogatoj ponudi Mimura Shop-a.

 

Related Posts